Mikä luotsi?

Luotsi on paikallisasiantuntija, joka toimii aluksen päällikön neuvonantajana.


Luotsinkäyttövelvollisuus on aluksella tai alus- tai hinausyhdistelmällä, joka:
1) kuljettaa irtolastina öljyä, nesteytettyä kaasua, haitallisia nestemäisiä aineita tai vaarallista kiinteää irtolastia;
2) kuljettaa INF-lastia; tai
3) on suurimmalta pituudeltaan yli 70 metriä tai suurimmalta leveydeltään yli 14 metriä tai suurimmalta sallitulta kesälastisyväykseltään suolaisessa vedessä yli 4,5 metriä liikennöidessään Suomen aluevesillä ja on suurimmalta pituudeltaan yli 25 metriä Saimaan vesialueella tai Saimaan kanavalla.

Suomessa luotseja on noin 150 ja he työskentelevät Finnpilot Pilotage Oy:n palveluksessa, joka on valtion omistama osakeyhtiö.

Luotsilta vaaditaan merikapteenin pätevyyskirja ja pitkää kokemusta erilaisista kansipäällystötehtävistä  kauppalaivastossa. Uuden luotsin koulutus alkaa puolen vuoden oppilasajalla, jolloin hän harjoittelee luotsausta vanhemman luotsin valvonnassa. Tämän jalkeen hän suorittaa ohjauskirjat väylille, joilla luotsaa.

3 kommenttia:

 1. Itsekkin olin 85-09 luotsina ..... Nykyisin onnellisesti eläkkeellä.... 6048 luotsausta suoritin enemmäm tai vähemmäm onnistuneesti.löysin tämän sivustoN äsken aivan sattumalta Googlettamalla luotsi sanan... Hyviä luotsauksia Martti Uino Vantaa....tosin tällähetkellä Kangasniemellä raivaussahahommia tekemässä eukon vanhalla kotitilalla!

  VastaaPoista
 2. Terveiset lähettää evp Pilot Martti Uino Vantaa!

  VastaaPoista
 3. Terve!
  Kiitos vaan ja mukavaa, kun löysit blogin. Muutama kolleega taitaa seurailla tätä. Ryhdyin bloggaamaan, koska luotsin homma on niin mukava homma ja paljon tapahtuu hauskoja juttuja, joista haluan muidenkin pääsevän osalliseksi. Toivottavasti tästä välittyy realistinen kuva luotsin arkipäivästä. Hyviä eläkepäiviä sinulle! -Olli

  VastaaPoista